Igor Mubi: “V HK Triglav Kranj se dobro dela z mladimi.”

Nekateri hokejski navdušenci se verjetno spominjate hokejista, ki je vrsto let nosil dres kranjskega Triglava, danes pa je v delovanje kluba vpet v popolnoma drugačni vlogi. Igor Mubi je človek, ki skupaj s svojimi sodelavci poskrbi za marsikatero opravilo, ki je ključnega pomena za uspešno izvedbo vseh različnih tekmovanj naših selekcij. V današnjem prispevku vas bomo bolj podrobno seznanili z njegovo vlogo, ki jo v našem klubu opravlja zelo uspešno.

G. Mubi, najprej se dotakniva vaših začetkov v klubu HK Triglav Kranj. Kdaj in kako ste se pridružili klubu?

Z drsanjem in hokejem sem se prvič srečal leta 1985, ko sem imel šest let. Skupaj s starši smo prišli na Miklavžev sejem v Kranju. Po ogledu sejma pa smo si pogledali še drsališče, kjer so imeli starejši fantje trening. Na vprašanje staršev ali bi tudi jaz pričel z igranjem hokeja, sem bil takoj za. Kupila sta mi Adidas drsalke in ljubezen do hokeja se je pričela. HK Triglavu sem bil zvest 24 let in v vsem tem času doživel veliko nepozabnih trenutkov in spoznal še več zanimivih ljudi.

Kakšna je pravzaprav vaša funkcija/vloga v klubu?

V klubu imam trenutno kar nekaj funkcij. Prva in mogoče po eni strani še najbolj zahtevna je starševska funkcija, saj je potrebno poskrbeti, da otroka Jakob in Klara, ki trenirata v dveh različnih selekcijah pravočasno prideta na trening.

Naslednja vloga, ki jo imam v klubu, je tehnični pomočnik trenerja pri selekciji U12, kjer poskrbim, da so starši obveščeni o poteku treningov, tekmovanj ter da so fantje in dekleti, ki ju imamo v ekipi, pripravljeni za tekme.

Naslednja funkcija, ki jo imam, je vodja tehničnih pomočnikov HK Triglava. To je funkcija, pri kateri se z ostalimi tehničnimi vodji posameznih selekcij dobimo nekajkrat na sezono. Na teh sestankih se pogovorimo o potrebah, težavah in željah, ki jih imajo za nemoteno delovanje.

Poleg vseh naštetih funkcij pa sem tudi član upravnega odbora, kjer se pogovarjamo o opravljanju kluba.

Kaj vse obsega vaše delo?

Osredotočil se bom le na funkcijo tehničnega vodje pri svoji selekciji U12. To skupino sestavlja približno 30 otrok. Od tega sta v ekipi tudi dve punci. Ti otroci še ne tekmujejo v običajnem državnem prvenstvu, kot ga poznamo pri starejših selekcija (od U13 dalje). Tukaj otroci odigrajo približno dva turnirja (ki se ga udeležijo tri ekipe) mesečno. Žal nam je v lanski sezoni celotno tekmovanje zaradi virusa padlo v vodo. Tako smo bili prikrajšani za celotno sezono.

Moje delo se razdeli v dva sklopa.

V prvem delu sem predvsem vez med trenerjem ter starši. Starše obveščam o vseh pomembnih stvareh, ki se tičejo njih ter njihovih otrok. To pomeni, da starše obvestim o morebitnih spremembah urnika treningov, o poteku turnirjev, pozabljenih stvareh v garderobi,…

V drugem delu pa sem pomočnik trenerja. To pomeni, da poskrbim, da otroci pravočasno pridejo na zbor za tekmo. Pogledam, ali so vsi prisotni ter trenerju predam seznam prisotnih. V primeru, da so trenerji med potekom turnirja zasedeni, poskrbim, da se gredo otroci pred tekmo dobro ogret in nato, da so do časa napravljeni in pripravljeni za tekmo. V garderobi jim razdelim drese, poskrbim za napitke, prigrizke med tekmo in v primeru, da ima kdo težave z opremo, te težave tudi odpravim. Med potekom tekme je moja naloga odpiranje vrat na klopi. V primeru okvare opreme med tekmo, je potrebno te težave tudi odpraviti. V glavnem poskrbim, da vse poteka kar se da brezhibno in da se trener osredotoči le na svoje delo.

Kako poteka vaš dan, ko je na sporedu domača tekma?

Na dan, ko imamo domači turnir, je moj prihod v dvorano že zelo zgoden –  vsaj dve uri pred turnirjem. S starši moramo namreč skupaj pripraviti vse potrebno, da turnir poteka brezhibno. Označiti je potrebno garderobe (katera ekipa je v kateri garderobi), pripraviti je potrebno prostor za srečelov, prostore za prigrizke, zapisnikarsko mizo, ozvočenje, itd. V tem času poskrbim tudi, da v garderobo, v kateri smo nastanjeni, prinesem drese za našo ekipo.

Dobro uro pred prvo tekmo, ko ekipe začnejo prihajati na turnir, jih je potrebno usmeriti do garderobe, obenem pa se že posvečam tudi svojim fantom in dekletoma v garderobi. Starši pripeljejo otroke do garderobe, kjer jih prevzamem. Ko je čas, otrokom naročim, da se pripravijo za ogrevanje. Skupaj s trenerjem nato odpeljeva otroke na ogrevanje. Po ogrevanju pridemo nazaj v garderobo, kjer se otroci pričnejo oblačiti. Moja naloga je, da jim podelim drese in jim pomagam pri odpravljanju morebitnih težavah pri opremi. Poskrbeti moram, da so vsi otroci napravljeni in pripravljeni za tekmo do trenutka, ko se trener vrne v garderobo ter jim poda vse potrebne informacije za dobro igro. Garderobo zapustim zadnji. Na klop prinesem napitke in jih porazdelim po klopi in tekma se lahko prične.

Po končani tekmi poberem drese, pogledam po garderobi ali je morda kdo od otrok kaj pozabil in v primeru pozabljenih stvari o tem obvestim starše.

Ko vsi otroci zapustijo garderobe, odnesem drese naše ekipe v pralnico, kjer jih operem in nato še obesim, da so pripravljeni za naslednjo tekmo.

Kakšno dobro uro po turnirju je tudi moje delo v dvorani opravljeno.

V vseh teh letih ste v različnih selekcijah kluba imeli priložnost spoznati kar nekaj igralcev. Kateri je na vas naredil morda najboljši vtis?

Res je. V vsej moji karieri pri HK Triglavu sem spoznal ogromno najrazličnejših igralcev, tako starejših kot vrstnikov, s katerimi smo skupaj trenirali. V tem trenutku se ne morem odločiti, kdo je tisti, ki je name naredil najboljši vtis, saj je prav vsak posameznik, tako trenerji kot soigralci, dodal svoj kamenček v mozaik iz katerega sem skušal potegniti najboljše.

Epidemija korona virusa je dodobra posegla v številne športne klube. Ste morda tudi pri vašem delu na kakršenkoli način občutili posledice epidemije?

Prav gotovo, saj je bilo celotno tekmovanje v nižjih kategorijah odpovedano in tako fantje in dekleta niso odigrali nobene resne tekme med svojimi vrstniki iz drugih klubov.

Kakšna je vaša napoved uvrstitev različnih selekcij kluba v letošnji sezoni?

V vseh letih igranja in moji poslovni karieri, sem se nekako naučil, da ne napovedujem rezultatov in uvrstitev. Če pa se ozrem na prejšnjo sezono, si močno želim, da bi bili rezultati/uvrstitve pri posameznih selekcijah boljši. Članski ekipi pa želim, da ponovijo uspeh iz prejšnje sezone.

Kakšna pa je po vašem mnenju prihodnost kluba HK Triglav Kranj?

Ko se ozrem nazaj v preteklost in vidim pot, ki jo je HK Triglav opravil, me za obstoj kluba in njegovo rast ne skrbi, saj klub vodijo sposobni in srčni ljudje, ki dobro delajo za klub. V zadnjih šestih letih, ko sem kot starš in funkcionar kluba zopet malo bolj vpet v vse dogajanje, vidim, da imamo letno neverjetno veliko število na novo vpisanih otrok. To pomeni le to, da se v HK Triglav dobro dela z mladimi in da se za dobre igralce z dobrimi trenerji ni potrebno bati.

Delite s prijatelji

Povezano