Gorazd Drinovec: “Želimo se priključiti Alpski ligi.”

Gorazd Drinovec je športni direktor HK Triglav Kranj. Močno je vpet v delovanje HZS, kjer je bil več let selektor mlajših selekcij in z njimi dosegal odlične rezultate. Sedaj je kot predsednik strokovnega sveta HZS eden izmed najpomembnejših oseb pri razvoju slovenskega hokeja. Kdor ga pozna ve, da Gorazd za hokej živi.

G.Drinovec, kako kot dolgoletni hokejski delavec in zanesnjak gledate na slovenski članski klubski hokej?

Slovenski članski klubski hokej je razdeljen na dva dela, kjer sta Olimpija in Jesenice kot edina kluba, ki s članskim moštvom delujeta popolnoma profesionalno in pa ostali klubi, ki imajo članske ekipe sestavljene z nekaj starejšimi in nekaj mlajšimi igralci. Olimpija je trenutno stabilizirala finančne zadeve in je na pravi poti, da se priključi v profesionalno avstrijsko ligo. Jesenice v kolikor imam prave podatke zaenkrat še nimajo dovolj denarja, da bi sledili Olimpiji in priključitvi v profesionalno avstrijsko ligo in bodo po vsej verjetnosti še kakšno leto v AHL tekmovanju.

Vsi ostali klubi delujejo popolnoma amatersko, v katerih so igralci v večini bivši reprezentanti do 18 ali 20 let, kateri so se usmerili v študij ali službo in imajo radi šport, katerega resnično obvladajo. Tem starejšim se priključujejo mladi perspektivni igralci in ekipe dosegajo nek nivo tekmovanja, kateri bi bil lahko višji ob vsaj polprofesionalnem pristopu kateremu smo priča v večini klubov v AHL tekmovanju.

Kje vidite možnosti za napredek članskega hokeja ? In kje moramo biti pri razvoju previdni?

Usmeritev, katero smo na strokovnem svetu na HZS že obravnavali je, da bi Slovenija imela dva popolnoma profesionalna kluba v trenutno poimenovani ICE HOCKEY LEAGUE preostali klubi pa bi igrali v Alpski ligi . Za dosego tega cilja so v prvi meri potrebna večja finančna sredstva do katerih pa bi prišli s pomočjo vlade RS, katera bi morala dati večjo podporo hokeju na ledu in spremeniti davčno zakonodajo, da bi tudi kolektivni šport lahko zaživel.
Trenutno imamo v Sloveniji dober sistem tekmovanja, kjer se lahko mladi igralci razvijajo, saj naši najboljši igralci v večini igrajo v dveh starostnih kategorijah in imajo s tem večje število tekmovanj. Velika previdnost mora biti pri odhodih premladih igralcev v tujino, kjer jim novo okolje ne ponuja primernega razvoja. Mladi igralci naj hodijo v tujino v okolja, kjer se jim v popolnosti posvetijo in mu nudijo resnično vrhunske pogoje za nadaljnji razvoj, tukaj predvsem mislim pravilna usmeritev v trenažni proces in primerna igralna minutaža v vseh situacijah hokejske igre.

Triglav je stabilen klub. Kakšne cilje imate v naslednjih letih ? Morda Alpska liga?

Hokejski klub Triglav je bil s podrtjem drsališča na veliki preizkušnji in z veliko požrtvovalnostjo staršev in hokejskih zanesenjakov nam je uspelo prebroditi težko 5 letno obdobje. S pridobitvijo sedanjega drsališča smo si zadali dva cilja in to sta podvojitev članstva kluba in stabilizirati člansko ekipo. Članstvo se je več kot podvojilo, članska ekipa pa dosega najboljše rezultate v vsej zgodovini delovanja kluba. V nadaljevanju pa želimo kvalitetno delo z mladimi nadaljevati in ustvarjati čim več bodočih reprezentantov. Glede na uspešnost članske ekipe si želimo korak naprej s priključitvijo v AHL tekmovanje, kar pa je tudi povezano s finančnim vložkom.

Znano je, da zelo dobro delate z mladimi selekcijami. Kako zgleda Triglav v številkah (število otrok, trenerjev, članov)? Kaj si želite od MO Kranj, HZS, Vlade RS, da bi lahko vašo organizacijo dvignili na višji nivo?

V Hokejskem klubu Triglav je trenutno 210 aktivnih igralcev in igralk s katerimi se ukvarja 9 trenerjev od tega trije z zaključeno Fakulteto za šport.

HZS v zadnjem obdobju deluje transparentno in kvalitetno predvsem v finančnem in enakovrednem odnosu do vseh klubov, zato si želim da tudi v prihodnosti tako ostane.
Od MOK pričakujem v nadaljevanju, da aktivno in pospešeno deluje v smeri izgradnje novega prepotrebnega drsališča za nadaljnje kvalitetno delo Hokejskega in Drsalnega kluba v Kranju.
Od vlade RS pa pričakujem večjo podporo hokeju na ledu in da končno naredi premike v davčni zakonodaji, kjer bi lahko s spremembo, odločilno pomagala, da bi se klubi lahko razvijali in bili primerljivi vsaj s sosednjimi državami, kjer je pomoč sponzorjev izdatnejša.

Kakšen proračun imate za člansko ekipo in kakšen delež zastopa članska ekipa v celotnem klubu?

Hokejski klub Triglav članskim igralcem zagotavlja vso opremo in palice za treniranje in igranje na tekmah, žal pa ima premalo sredstev, da bi igralcem lahko ponudili finančne nagrade. V klubu zagotavljamo pokrivanje vseh stroškov povezanih s treniranjem in tekmovanjem in se nekoliko razlikujejo od sezone do sezone, ampak ocena proračuna za člansko ekipo je med 50.000 in 60.000 €.

Kako kaže z novim hokejskim centrom v Kranju?

S prihodom župana Matjaža Rakovca so se začele stvari premikati v pravo smer. Trenutno je v zaključni fazi urejanje razmer s sedanjo dvorano, saj se že 12 let ukvarjamo s problemi te obstoječe dvorane. Za graditev nove dvorane potekajo pogovori o primernem zemljišču in tudi z vlagatelji. V naslednjih dveh letih naj bi se bo pridobila vsa potrebna dokumentacija in zemljišče za izgradnjo drsališča, potem pa bi lahko pričeli s samo izvedbo gradnje drsališča.

Kaj so naloge športnega direktorja ?

V Hokejskem klubu Triglav je vloga športnega direktorja predvsem oblikovanje in usklajevanje dela na strokovnem, kadrovskem in tudi poslovnem področju v okvir katerega sodi tudi pridobivanje sponzorskega denarja.

Kako poteka vaš dan ?

V dopoldanskem času opravljam pisarniška dela povezana s pridobivanjem morebitnih sponzorjev, potem sem preko sredine dneva nekje v domačem okolju in na koncu pozno popoldan se odpravljam na trening. V kolikor imam nekaj prostega časa pa izkoristim za rekreacijo sprehodi, hoja v hribe, smučanje, tenis, namizni tenis…

Če bi imeli čarobno palico – bi…

S čarobno palico bi zgradil spodobno drsališče, ki si ga Hokejski klub Triglav z več kot 50 letno tradicijo vrhunskega delovanja, več kot zasluži.

Najljubši klub v Sloveniji, Evropi, Ameriki ?

Najljubši klub v Sloveniji in Evropi je seveda Triglav v svetovnem merilu pa navijam za Los Angeles Kingse.

Vaš najljubši hokejski spomin ?

Teh spominov je veliko in če že moram izpostaviti bi izpostavil osvojitev naslova državnih prvakov ekipe Triglava do 20 let.

Najljubša knjiga, znamka avtomobila, hrana, pijača?

Pod svobodnim soncem, Toyota, orada in kozarec dobrega vina

Vir: slohockey.com

Delite s prijatelji