Domen Jemec: “Občutek, ko si za dobro delo nagrajen z zlato medaljo, je zelo dober”.

Ekipa U13 je v letošnji sezoni osvojila naslov državnih prvakov, v naslednjem tednu pa jih čakajo še tekme za prvo mesto v ligi IHL proti ekipi KAC-a. Glavni tvorec uspeha je zagotovo njihov trener Domen Jemec, za katerega je to tudi prvi naslov državnega prvaka v njegovi trenerski karieri. Z njim smo opravili kratek intervju o njegovem pogledu na dosedanji potek sezone.

Kako bi opisal pot ekipe U13 do naslova državnega prvaka v letošnji sezoni? Kateri so bili ključni trenutki ali tekme na tej poti?

Težko bi izpostavil kakšen ključen trenutek ali tekmo. Na začetku sezone smo se še malo lovili, velika večina ekipe je lansko leto trenirala in igrala v selekciji U12, tako da so bile nekatere stvari za njih nove in ni bilo za pričakovati, da bodo tako mladi igralci in igralke znanje pridobili čez noč. V rednem delu smo odigrali nekaj slabših tekem in nekaj zelo dobrih. Mogoče sem bil še najbolj zadovoljen z obema tekmama proti KAC-u, čeprav smo obe izgubili z minimalno razliko, smo prikazali res dober hokej. V končnici smo delovali zelo odgovorno, prikazali smo veliko želje in tako našim nasprotnikom nismo dopustili veliko priložnosti za zadetek. Upam in želim si, da sezono v takem stilu tudi zaključimo.

Kakšen je bil tvoj pristop in strategija pri vodenju ekipe med sezono, da ste dosegli tako uspešne rezultate?

Pristop in strategija se v primerjavi s preteklimi leti nista preveč spreminjala. V klubu smo pred časom oblikovali program dela z mlajšimi selekcijami v katerega popolnoma zaupamo in verjamemo. Na podlagi novo pridobljenih znanj in izkušenj skušamo določene elemente vsako leto še izboljšati in nadgraditi. Glede na napredek naših igralcev in igralk menim, da nam gre za enkrat kar dobro od rok.

Kako so se tako mladi igralci/igralke odzvali na pritisk in pričakovanja, ki so bili povezani z bojem za naslov državnega prvaka? Kako si kot trener obvladoval ta pritisk?

Moram povedati, da igralke in igralci niti na eni tekmi letošnje sezone z naše strani niso bili pod nikakršnim rezultatskim pritiskom. Tudi opaziti ni bilo, da bi si pritisk naložili sami. Ravno obratno, od igralcev in igralk ne želim, da se ukvarjajo z rezultatom ampak da se osredotočijo na svojo igro in uživajo na ledu. Od 12 letnika ne moremo zahtevati, da zmaga tekmo. Lahko pa od njega zahtevamo, da se potrudi po najboljših močeh. Če se igralec po tekmi lahko pogleda v ogledalo in ugotovi, da je storil vse kar je v njegovi moči v dobro ekipe, je rezultat sekundarnega pomena.

Kako se počutiš zdaj, ko si osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka s to ekipo? Kakšni so tvoji občutki ob tem dosežku?

Tako je, prva zlata medalja odkar sem trener selekcije U13. Nekajkrat smo bili s fanti in dekleti že blizu, ampak se je končalo bodisi z bronom ali srebrom. Moram biti iskren in priznati, da je občutek, ko si za dobro delo nagrajen z zlato medaljo, zelo dober. Ampak naše delo se v letošnji sezoni še ni končalo. Čaka nas še finalna serija v IHL proti ekipi KAC iz Celovca in v začetku aprila še nastop na močnem mednarodnem turnirju v Zell am See-ju. Časa za veselje in proslavljanje bo dovolj po koncu sezone, sedaj pa se bomo skušali kar se da dobro pripraviti na prihajajoče tekme.

Kaj meniš, da je bila ključna lastnost tvoje ekipe, ki je prispevala k uspehu pri osvajanju naslova državnega prvaka v letošnji sezoni?

Kot sem že omenil, v našem klubu pri mlajših selekcijah nismo rezultatsko orientirani. Se pa zato osredotočamo na druge dejavnike, ki so nujno potrebni, če želimo biti uspešni v višjih starostnih kategorijah. Letos smo se tako veliko ukvarjali in pogovarjali o tem, kaj pomeni ekipa in kaj pomeni biti dober soigralec. Kljub temu, da v letošnji sezoni zaradi številnih poškodb in bolezni sploh še nismo zaigrali v polni postavi, smo dokazali, da se uspeh skriva v ekipnem duhu.

Delite s prijatelji