Jurij Ahačič: “Ponosen sem na vseh 210 igralk in igralcev!”

Predsednik kluba Jurij Ahačič je na čelu kluba že od leta 2011. Zadnji dve sezoni sta bili tudi zanj posebni, tako zaradi epidemije korona virusa kot tudi zaradi odličnih dosežkov obeh članskih ekip. V današnjem intervjuju vam razkrivamo njegov pogled na celotno situacijo, njegove načrte v prihodnosti in izzive, s katerimi se sooča.

G. Ahačič, za klubom je že druga sezona, ki jo je zaznamovala epidemija koronavirusa. Kako se v klubu spopadate s številnimi izzivi, ki jih epidemija prinaša?

Epidemija koronavirusa je močno zaznamovala že drugo sezono tudi v našem klubu. Spomladi 2020 smo delo v klubu začeli z mešanimi občutki in nekoliko v skrbeh predvsem v tem, kako bomo uspeli organizirati delo, da pri tem ne bomo ogrožali zdravja igralk in igralcev ter njihovih najbližjih, in pa seveda trenerjev in tehničnega osebja, ki skrbijo za nemoten potek dejavnosti na ledu in izven njega. Zaključim lahko le, da smo bili v vseh pogledih glede COVID19 nadvse uspešni, da smo dosledno upoštevali vse ukrepe in se ob morebitnih dilemah, kako si pravilno razlagati in uvesti v praksi vse predpise NIJZ, posvetovali in pridobili pisna mnenja, tako krovne HZS kot tudi pristojnih ministrstev (MZ, MJU). Naš cilj je bil predvsem pravočasno reagirati na spremembe glede treningov in pri tem smo bili izredno odzivni in uspešni, saj smo ob vsaki manjši sprostitvi ukrepov takoj spremenili način dela, da smo lahko v treninge vključili čim več igralk in igralcev. Ves čas pa je bilo na prvem mestu zdravje vseh vključenih v proces vadbe in dovoljenih tekmovanj.

Šport je zagotovo panoga, ki v teh časih najbolj trpi oz. se mu s strani države najmanj posveča. Bi se strinjali s tem?

Res je. Država je s tem, ko je pri ukrepih obšla oz. dala v drugi plan sprostitev športno rekreativne dejavnosti, naredila veliko škodo športu, predvsem pa mladim, ki jim je gibanje in šolanje še kako pomembno za celostni razvoj njihove osebnosti. Šport, predvsem kolektivni kot naš hokej na ledu, ni samo »švicanje«, je druženje, je sproščanje, je prilagajanje, je sprejemanje drugačnih, je odrekanje, je sodelovanje in kot takšen eden ključnih dejavnikov za razvoj mladih za premagovanje stresa, pridobivanje odpornosti, ki je v času koronavirusa bila in je še toliko bolj pomembna. Kar je pri tem dobro, je to, da je država končno dojela vlogo športa in mu v bližnji preteklosti namenila nekaj več COVID pozornosti. Je pa, žal, veliko zamujenega.   

Kakšen vpliv bo po vašem mnenju imela epidemija na otroke, ki v vašem klubu trenirajo? Imate morda posledično manjši vpis otrok?

Glede vpliva epidemije na naše mladoletnike in najmlajše le ta ne bo in ni nič drugačen, kot sem že delno pojasnil, ko sem komentiral vlogo države glede odnosa do športa nasploh. Je pa očitno, da je preteklo strokovno delo v HK Triglav in njegova kakovostna prepoznavnost v širšem družbenem okolju takšna, da je niti epidemija nista osiromašili, saj je skoraj neverjetno, da smo v tej sezoni epidemije in ob vseh omejitvah vpisali v kljub več kot 20 novih najmlajših dečkov in deklic, ki ob zadnjih sprostitvah ukrepov že veselo trenirajo v varnih mehurčkih in se izven ledu pripravljajo na novo sezono. Prav tako ne zaznavamo nikakršnega osipa igralk in igralcev nasploh. Da je tako, je vsekakor temu pripomogla dobra organizacija dela in prilagajanje ukrepom v času koronavirusa, predvsem z delom z mladimi selekcijami na daljavo in občasno v manjših mehurčkih. Preprosto smo sledili cilju, da stika z igralkami in igralci ne smemo izgubiti, kar se je že obrestovalo.

Kaj so največji izzivi, s katerimi se kot predsednik soočate?

Težko vprašanje, saj je večkrat težko popolnoma razmejiti med željami in realnimi izzivi. V vlogi predsednika kluba so mi vsekakor največji izziv vseh nekaj čez 210 igralk in igralcev. To je neprecenljivo bogastvo našega HK Triglav. In naloga vseh odgovornih v klubu je na prvem mestu zagotoviti vsem vse najboljše pogoje, seveda v danih razmerah in možnostih, da bodo imeli normalne pogoje za treniranje in tekmovanje. Vsekakor je moj izziv zagotoviti in negovati prepoznavnost HK Triglav Kranj v slovenskem hokejskem prostoru, predvsem v MO Kranj, s katero sodelujemo izredno dobro. Vsekakor pa je v danih gospodarskih razmerah, ki so v času epidemije še bolj zahtevne, naloga, narediti vse, da bomo obdržali in pridobili sponzorje, saj brez ustrezne finančne podlage ostane le dobra volja, kar pa ne omogoča realizacijo izzivov glede dejavnosti v klubu.

Dotakniva se še tekmovalnega dela sezone. Kako kot predsednik kluba ocenjujete rezultate vaših selekcij, predvsem obeh članskih ekip (člani in članice)?

Sem in smo več kot zadovoljni. Pravzaprav gre za najuspešnejše tekmovalno sezono v zadnjih letih. Članska selekcija je prvič postala prvak mednarodne hokejske lige IHL, s čimer je nadgradila osvojitev 3. mesta v državnem prvenstvu. Dekleta so osvojila 2. mesto v enaki ženski ligi. Kdo ne bi bil zadovoljen? Vsekakor ponovno čestitke obema ekipama.   

Kaj vam je v vseh letih vodenja kluba najbolj ostalo v spominu oziroma na kaj ste najbolj ponosni?

V HK Triglav Kranj sem po zaslugi sinov Anžeta in Miha prisoten že več kot 25 let. Oba sta svojo hokejsko pot začela v Kranju in skozi vso hokejsko kariero ostala pripadna klubu. Anže se je poslovil pred petimi leti, Miha pa še vedno »švica« na kranjskem ledu. Oba sta tudi sicer v vsem moj prvi ponos. V vlogi predsednika kluba sem od leta 2011. Pravzaprav sem najbolj ponosen na vse, ki so v klubu v letih 2002 do 2007, ko je bil klub brez svoje dvorane po rušenju dvorane v Savskem logu (sedaj Supernova) obdržali klub v nemogočih razmerah pri »življenju«. Pri tem mislim predvsem na takratne starše, trenerje in tehnične, ki so dnevno vozili igralce na treninge na Bled, Jesenice in Ljubljano in seveda na vodstvo kluba s predsednikom Emilijanom Pavlinom na čelu, ki so postavili novo dvorano na sedanji lokaciji. In vsekakor sem ponosen na vse in na vsakega posebej od 210 igralk in igralcev, ki v času mojega vodenja uspešno trenirajo in tekmujejo na različnih ravneh. Prav tako sem ponosen tudi na vse starše, ki so prepoznali, da je HK Triglav Kranj vreden zaupanja in vpisali otroke v naše vrste. Imamo odlično ekipo trenerjev, združujemo hokej s šolskimi obveznostmi in splošno vzgojo otrok, za kar je v organizacijskem smislu najbolj zaslužen glavni trener in direktor kluba Gorazd Drinovec. Vsekakor ne morem prezreti organizacijo in izvedbo 40., predvsem pa 50. letnice obstoja kluba, v okviru zadnje pa bilten, ki je bil zame pravi izziv in zahteven projekt. Zadnji in še vedno sveži spomin pa je tretje srečanje članov HK Triglav Kranj v finalu mednarodne lige IHL, ko so z Mihovim zlatim golom v podaljšku premagali odlično Slavijo in ponosno dvignili pokal in postali prvaki IHL.

Kje vidite največje rezerve v klubu oz. v delovanju kluba?

Čeprav sem z delovanjem kluba več kot zadovoljen, so rezerve vedno. Potrebne je imeti pogum za novosti in ne nazadovati tam, kjer je že sedaj dobro. Rezerve so vsekakor v pridobivanju sponzorskih in donatorskih sredstev, kar je prioritetna naloga upravnega odbora, in tu nismo najbolj zadovoljni oz. uspešni. Drugo je ledena dvorana Zlato polje. Dejstvo je, da je obseg dejavnosti na ledu presegel možnosti, ki jih daje sedanja ledena dvorana. In ne samo nam hokejistom, temveč tudi drsalcem, rekreativcem, inline hokeju in drugim. Kranj potrebuje novo hokejsko dvorano, ki bo zadostila kriterijem mednarodne hokejske zveze IIHF, da bo lahko gostila večja tekmovanja pod okriljem IIHF. Pri tem v klubu ne mirujemo in se pravzaprav vse od postavitve obstoječe dvorane aktivno vključujemo in prizadevamo biti povsod tam, kjer se razpravlja o športnih objektih v MO Kranj. So bila obdobja, ko nismo bili slišani, a sedanjost in uspešno dogovarjanje s sedanjim vodstvom MO Kranj nakazujejo optimizem glede nove hokejske dvorane v Kranju.

Na katerem področju bi rekli, da je klub najbolj napredoval od nastopa vaše funkcije predsednika?

Če izvzamem športne uspehe, smo v času mojega vodenje kluba organizacijsko napredovali, pregledno uredili finančno poslovanje in dvignili na višjo, sodobno raven prepoznavnost HK Triglav Kranj v širšem okolju z vzpostavitvijo in aktivnim vključevanjem v spletna družabna omrežja. Prav tako ne zaostajamo v sodelovanju s HZS, kjer smo prisotni tako v predsedstvu kot tudi v strokovnem svetu HZS, ki ga vodi Gorazd Drinovec. Klub je v času mojega vodenja vedno gojil in vzdrževal dobre odnose z MO Kranj, ki so se še posebej nadgradili v dobro kluba, ko je mandat župana prevzel gospod Matjaž Rakovec. Odlično sodelujemo s Športno zvezo Kranj, ki je pred dobrim letom prevzela tudi upravljanje Ledene dvorane Zlato polje. Smo odprt, strokoven in prepoznaven hokejski kolektiv. In takšni hočemo ostati tudi v prihodnje.

HK Triglav Kranj bo s svojo člansko ekipo tudi v prihodnji sezoni tekmoval v IHL. Ali je to tekmovanje po vašem dovolj kvalitetno za razvoj mladih igralcev?

Vprašanje je bolj primerno za stroko, a vsekakor menim, da so vsa tekmovanja v mlajših selekcijah pomembna za razvoj tekmovalca v vrhunskega hokejista. In predvsem prezgodnje starostno prehitevanje pri prehodu v višja in bolj zahtevna tekmovanja in okolja, so lahko za marsikaterega perspektivnega mladega igralca usodna. Postopnost in kaljenje preko različni selekcij in tekmovanj ob resnem in zavzetem delu prinašata potrebno za preskok v višja in zahtevnejša tekmovanja. Vsekakor bomo sodelovali tudi v prihodnje v IHL in upamo, da bodo razmere v povezavi s koronavirusom dovoljevale, da bo IHL bolj mednarodna, kot je bila zadnjo sezono.

Želja po vključitvi v kvalitetnejšo in močnejše tekmovanje verjetno ostaja?

Vsekakor. Organizacijsko je klub sposoben, manjši problem je obstoječa dvorana, največji problem pa so finančna sredstva, saj brez dodatnih najmanj 70 tisoč evrov ostajamo lahko zgolj pri željah. Potekajo pa različni pogovori na različnih ravneh tudi o tem, da se v prihodnjih sezonah zagotovijo pogoji za sodelovanje HK Triglav v eni od močnejših mednarodnih lig.

Kakšni pa so cilji kluba v prihajajoči sezoni 2021/2022?

Osnovni cilj je vztrajati na temeljih dosedanjega več kot petdesetletnega dobrega dela, zagotoviti čim boljše in varne pogoje za treninge in tekmovanja, premagati koronavirus in zagotoviti treninge in tekmovanja tudi najmlajšim selekcijam, kar pa ni odvisno le od nas. Tekmovalno ponoviti sezono 2021 pri članih in članicah in napredovati pri mladincih in ostalih mladih selekcijah. Promovirati vpis najmlajših, saj so pogoj za obstoj in napredek kluba.

Kje vidite HK Triglav Kranj v naslednjih 5 letih?

V novi ledeni dvorani in kot klub, ki se bo v članski selekciji enakovredno kosal z najmočnejšima kluboma v Sloveniji. Premagati enkrat tudi že Olimpijo, medtem ko nam Jesenice, letošnjega državnega prvaka, uspe premagati že nekaj let, tudi letos.

Še beseda za navijače.

Navijači, starši, ljubitelji športa. HK Triglav Kranj se ni okužil s koronavirusom in še vedno v danih razmerah uspešno deluje. Žal nam je, da nam in vam ukrepi preprečujejo, da bi bili z nami v živo. Dejstvo je, da vas pogrešamo na tribunah. Dejstvo pa je tudi, da ste z nami na družbenih omrežjih in vaši všečki in komentarji so nam spodbuda in nagrada za delo v izrednih razmerah. Hvala vam.

Delite s prijatelji